Fakta om g-punkten

Siffran 4 illustrerar g-punktens ungefärliga placering.

Termen “g-punkt”, “Gräfenberg Spot” eller “g-spot” på engelska, syftar till ett erogent centrum beläget någonstans mellan 2,5 till 7,6 cm upp i vaginan mellan slidans främre vägg och urinröret. G-punkten är ett känsligt område som är en del av den kvinnliga prostatan. Det var den tyska gynekologen Ernst Gräfenberg som upptäckte g-punkten. Gräfenbergs forskning under 1940-talet fokuserade endast på de rent urologiska aspekterna av området och g-punktens inverkan på den kvinnliga orgasmen har debatterats sedan dess.

G-punkten är omdiskuterad

Men mer senare forskning som bland annat har inbegripit ultraljud har fysiologiskt påvisat att det finns en g-punkt. När punkten lokaliseras och stimuleras via slidväggen kan den ge kvinnan orgasm. En orgasm uppkommen av g-punktsstimulans beskrivs av många kvinnor som speciellt kraftfull och intensiv, samt att den skiljer sig från klitorisstimulerad orgasm. Det är också i sammanhanget av g-punktsorgasmer som så kallade fontänorgasmer förekommer.

G-punkten fick sitt stora genomslag i samhället genom boken The G Spot and Other Recent Discoveries About Human Sexuality av Ladas med flera. Boken kom 1982 och blev direkt kritiserad av de mest ansedda gynekologerna. Men efter att ha fått mer insyn i ämnet så tystnade opponenterna. Trots det finns det dock än idag gynekologer och läkare som ifrågasätter g-punkten som en distinkt och vetenskaplig företeelse. Den manliga g-punkten börjar bli allt mer omtalad och med den menas i allmänhet prostatan som kan påverkas sexuellt via anus.